Lelkiségeink bemutatása


Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége

Mit tehetünk mi édesanyák, hogy gyermekeink ne veszítsék el hitüket?
"Szüntelenül kell imádkozni, és nem szabad belefáradni" (Lk. 18,1)

A Keresztény Édesanyák Közössége 1987-ben világi hívőkből alakult meg Madridban. Példaképüknek Szent Ágoston édesanyját, Szent Mónikát választották. Az ima és a közösség híre más országokba is eljutott. Magyarországra Róna Gábor Jezsuita atya hozta el és a kalocsai édesanyák kérésére 1992. augusztus 27-én alakult meg az első csoport Gábor atya lelki vezetésével. A Magyar Egyház hivatalos jóváhagyását 2009-ben kapta meg a közösség. Fővédnöke Dr. Erdő Péter bíboros úr. Mostanára több egyházmegyében is szerveződtek a kalocsaihoz hasonló imaközösségek országszerte. Szekszárdon 2010. szeptemberében, Bacsmai László plébános atya támogatásával megalakult a Szekszárdi Szent Mónika Közösség, melyhez rövid időn belül több mint 80 édesanya és nagymama csatlakozott. A Közösségnek mindenki tagja lehet, aki vállalja, hogy az imát minden nap elmondja és hetente egyszer az Oltáriszentség előtt is elimádkozza. A Közösség tagjai lehetnek még a szentségi házasságban élő férjek is. Az ő számukra külön ima található a közösség honlapján (Házastársi ima).

A napi imát mindenki otthonában végezheti, a heti templomi imára pedig a Belvárosi templomban a vasárnap délelőtt 3/4 9-es szentmise előtt, Újvárosban pedig a reggel fél 8 -kor kezdődő szentmise előtt végzett közös imádság során van lehetőség, de végezhetjük a templomban más szentmisék előtt egyedül is.

Minden hónap utolsó csütörtök estéjén a 18 órai szentmise a Szent Mónikás Édesanyák közös szentmiséje. Ilyenkor a Közösség tagjai végzik a szolgálatot (Olvasmány, könyörgések felolvasása, napi ima együtt imádkozása a szentáldozás után) és az énekek egy része is Közösségünk védőszentjét, Szent Mónikát dicséri. Ezeken a szentmiséken az evangélium tanításán kívül további hasznos útmutatást, tanácsokat hallhatunk a szentmisét bemutató atyáktól az édesanyai hivatás minél jobb betöltéséhez, tökéletesebbé tételéhez, valamint elgondolkodtató kérdéseket kapunk arra vonatkozóan, hogy a saját családjainkban hogyan élünk meg bizonyos dolgokat, kinek miben és hogyan kell(ene) változnia.

A havi közös szentmisék után igény szerint, további beszélgetésekre is van lehetőség a Plébánián, egyes kérdések, felvetések csoportos megbeszélésére, egymás véleményének, tapasztalatainak megosztására.

A Keresztény Édesanyák Közössége évente két alkalommal országos találkozót tart, általában május hónapban valahol egy vidéki, augusztusban pedig egy budapesti templomban, melyre az Egyházközségünkhöz tartozó Szent Mónikás közösségekkel (Kakasd, Decs) együtt szervezzük az utazást.

Nagy megtiszteltetés volt a közösség számára, hogy 2012. május 19-én a szekszárdi Belvárosi templom, illetve a Szekszárdi Szent Mónika Közösség lehetett a házigazdája az országos találkozónak, melyen közel 1000 édesanya vett részt.

Kedves Édesanya (Társam)!
Te szeretsz, dolgozol és szenvedsz. Ez az életed. Szereted a férjedet és a gyermekeidet. Éjjel és nappal csak értük dolgozol. Gyakran elfáradsz néha a férjed bántja meg a szíved, néha a gyermekeid. Lehet, hogy a férjed rideg és szeretetlen, a gyermekeid durvák és hálátlanok. Ha felnőnek, lehet, hogy minden gondoskodásod ellenére rosszá válnak.
Igen, anyának lenni azt jelenti, szeretni, dolgozni és szenvedni, lélekben szegénynek lenni, mindenben Istentől függeni. Békeszerzőnek, Isten gyermekének lenni. Olykor megmentőnek lenni, mert könnyei és imái által sok anya megmenti férje és gyermeke lelkét.
Ez a történet egy hozzád hasonló anyáról szól, aki férje és szeretett fia miatt szenvedett. Ők összetörték a szívét, de könnyei és imái végül megmentették őket. Szent Mónika olyan asszony volt, mint te, ugyanolyan hibákkal és gyarlóságokkal. Az ő története erőt és kegyelmet ad neked is a kitartáshoz.
Szent Mónika történetét fia, Szent Ágoston mondja el nekünk Vallomások című könyvében.

Édesanyák fogjunk össze az imában!


Események
<< 2024. július 25. >>
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31Napi igék

Miserend

június 23-30.
Vasárnap 07.30 Újváros
08.45, 18.00 Belváros
Hétfő 17.30 Belváros
Kedd 06.30, 07.00 Belváros
Szerda 08.00 Belváros
Csütörtök 17.30, 18.00 Belváros
Péntek 06.30, 07.00 Belváros
Szombat 07.30 Remete kápolna
15.00, 17.30, 18.00 Belváros
Vasárnap 07.30 Újváros
08.45, 18.00 Belváros
 
Jelmagyarázat:  énekes mise |  csendes mise | †: elhunyt | cs.: család | t.: tagjai | lü.: lelki üdvéért


Copyright © Szekszárdi Római Katolikus Plébánia 2018